Ekologiskt lantbruk

 

 

 

Det ekologiska lantbruket ger, tillsammans med trädgården, den naturliga miljön för vardagliga aktiviteter. Det finns möjligheter att vara en del av jordodlingsprocessen. Vi odlar 15,5 hektar mark. Vi har en boskap bestående av nötkreatur, hästar, höns, grisar, kaniner, getter, för att inte nämna katter. Från lantbruket levereras det ägg, grönsaker och kött till kantinen, och vi har en gårdsbutik för internt bruk. Det arbetas med att öka de boendes och medarbetarnas medvetenhet i förhållande till det naturliga kretsloppet.

Den fysiska ramen för lantbruksgruppen är i huvudsak naturen. Vi har hagar för djur, fält för grödor och skogen, där vi temporärt har stängsel för getter. Stallet med hästar och katter är mest för vinterlogi och vår arbetsplats under de mörka tidsperioderna. Dessutom har vi ett inhägnat ridhus och ett trevligt sadelrum.

När du har anmält dig till lantbruket, så bidrar du till något levande och något som växer: djur och växter. Varje dag, året runt i alla väder, vi går ut och tar hand om djur på Egholt. Även om vi använder en entreprenör för de flesta fältarbete, finns det på sommaren en hel del arbete med att göra fållor och rörliga staket och se till att djuren har vatten och gräs nog.

– Du lär dig om reproduktion: du är med när hästen skickas till hingst och när en ny kalv är född.
– Du får en inblick i att djur, som precis som med människor kan bli sjuka och dö.
– Du lär dig att se när djuren sticker ut från flocken och inte mår bra. Vi håller ett öga på när djuren förlorar öronmärken och hjälper till med att märka nya kalvar och killingar.
– Du lär dig att dina egna behov måste vara lite i bakgrunden och möjligen skjutas upp, när du har ansvar för djur.
– Vi hjälper varandra med mockning och leverans av foder till de olika hagarna med djur.
– Vi använder zoologi, där du lär dig skillnaden mellan idisslare och andra allätande djur och du får bekanta dig med olika dieter.
– Vi går in i området av djurpsykologi och du lär dig varför du ska vara tyst och lugn i vissa situationer med hästar.
– Du lär dig att använda verktyg som spade, grepp och kost, och kan lära sig att rida ATV. På samma sätt kommer det att vara möjligt att lära sig att köra traktor och använda andra tillhörande redskap.
– Ibland kör vi en tur ut ur huset: för att köpa mat eller nya grisar för att hämta köttet på slakteriet, etc.
– Vi deltar i Roskilde djurutställning och visar upp våra hästar och deltar i en ekologisk skördemarknad, där vi har öppet hus på Egholt och visa vårt lantbruk.

Ridning och hästdagar
Våra nordsvenska brukshästar används för ridning och vagnkörning. När man rider, så stärker man sin balans och löser upp eventuella kroppsliga spänningar. Man tränar på sin koncentration och uppmärksamhet och så är ridning bra motion.
Vissa brukare mår bäst när de rider inomhus, andra kan rida mer självständigt. Kan du rida själv, finns där efter överenskommelse med en medarbetare, möjlighet att ta en ridtur på banan eller rykta och umgås med den. Är det mycket dåligt väder, kör vi till närmaste ridskola och lånar hästar för ridning i ridhus. På Egholt har vi en sadelrum, där vi förvarar selar och all annan utrustning för hästarna. Här tar vi hand om denna utrustning och roar oss med att prata om hästar.
På vintern utfodrar och mockar vi när hästarna är i stallet.. Vi pysslar om våra hästar och känner av kontakten med värmen från levande djur. Du är tillsammans med hovslagare, och när veterinären kommer på besök, för t ex vaccination eller blodprovstagning.